Strona główna » O programie badawczym » Informacja o programie

Informacja o programie

Fundacja na Rzecz Rozwoju Kujawskiej Szkoły Wyższej we Włocławku „Vladislawia” przygotowała dla uczniów ze szkół ponadgimnazjalnych z Powiatów Włocławskiego, Aleksandrowskiego i Rypińskiego Program Badawczy pn. MŁODZI DLA NAUKI – NAUKA DLA ŚRODOWISKA. Projekt dofinansowany jest z budżetu Województwa Kujawsko-Pomorskiego. Celem przedsięwzięcia z jednej strony jest popularyzacja nauk ścisłych jak matematyka i chemia poprzez nowatorskie, innowacyjne formy ich prezentacji, z drugiej zaś – uświadomienie młodym ludziom, że nauka ma wymiar praktyczny i powinna służyć dobru wspólnemu. Pierwsza edycja Programu Badawczego realizowana była przez Fundację „Vladislawia” w partnerstwie z Kujawską Szkołą Wyższą we Włocławku w 2017 roku i nosiła tytuł „MŁODZI WŁOCŁAWIANIE DLA NAUKI – NAUKA DLA ŚRODOWISKA” www.program.fundacjavladislawia.pl W zamierzeniach jego organizatorów będzie on miał charakter cykliczny.

Program badawczy zawiera nowe technologie informacyjne, ćwiczenia, eksperymenty w laboratorium chemicznym i w pracowni matematycznej, zajęcia w Astrobazie oraz warsztaty psychologiczne z zakresu budowania zespołu, motywacji i umiejętności interpersonalnych a w finale – pracę zespołów badawczych nad konkretnym projektem badawczym mającym praktyczne zastosowanie w ochronie środowiska. Na wszystkich uczestników czeka prawdziwa uczta intelektualna i poznawcza ale i też nagrody oraz wyróżnienia dla zespołów i szkół. Przedsięwzięcie trwa od kwietnia do grudnia 2019 roku. Uroczyste podsumowanie projektu planowane jest na II połowę grudnia br.

Założenia przedmiotowego Projektu Badawczego „Młodzi dla nauki – nauka dla środowiska” wskazują udział 2 szkół w Powiatu Włocławskiego, 2 szkół z Powiatu Rypińskiego i 2 szkół z Powiatu Aleksandrowskiego