Strona główna » O programie badawczym » Informacja o programie

Informacja o programie

Fundacja na Rzecz Rozwoju Kujawskiej Szkoły Wyższej we Włocławku „Vladislawia” przygotowała dla uczniów ze wszystkich włocławskich szkół ponadgimnazjalnych Program Badawczy pn. MŁODZI WŁOCŁAWIANIE DLA NAUKI – NAUKA DLA ŚRODOWISKA, w ramach konkursu grantowego Fundacji ANWIL dla Włocławka. Celem przedsięwzięcia z jednej strony jest popularyzacja nauk ścisłych jak matematyka, fizyka i chemia poprzez nowatorskie/innowacyjne formy ich prezentacji, z drugiej zaś – uświadomienie młodym ludziom, że nauka ma wymiar praktyczny i powinna służyć dobru wspólnemu.

Program badawczy będzie zawierał nowe technologie informacyjne, ćwiczenia i eksperymenty w laboratorium chemicznym, fizycznym i w pracowni matematycznej, warsztaty psychologiczne z zakresu budowania zespołu, motywacji i umiejętności interpersonalnych a w finale – pracę zespołów badawczych nad konkretnym projektem badawczym mającym praktyczne zastosowanie w ochronie środowiska. Na wszystkich uczestników czeka prawdziwa uczta intelektualna i poznawcza ale i też nagrody oraz wyróżnienia dla zespołów, opiekunów i szkół. Przedsięwzięcie trwa od grudnia 2016 roku do 31 maja 2017 roku.

Partnerem Programu Badawczego MŁODZI WŁOCŁAWIANIE DLA NAUKI – NAUKA DLA ŚRODOWISKA jest Kujawska Szkoła Wyższa we Włocławku.

Projekt współfinansowany jest przez Fundację ANWIL dla Włocławka w ramach konkursu grantowego „Uczę się z ANWIL”